8 Mart Dünya Böbrek Günü
14 Mart 2019


Böbrek.jpg

8 Mart Dünya Böbrek Günü

           

Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir.

İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. 

Ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kabul edilmiş ve böbrek hastalıkları ile ilgili topluma yönelik farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır.

Bu yıl, “Böbrekler ve Kadın Sağlığı Teması” kapsamında kadınlarda böbrek hastalığı ve gebelikte hipertansiyon konusu ele alınmıştır. Konu ile ilgili toplumsal bilinci arttırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacı ile 8 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Kronik Böbrek Hastalığından Korunmak için;

Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, düzenli egzersiz yapın, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.

Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.

Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir.